X-DNA


X-DNA har en særlig arvegang

og analyseres som regel sammen med atDNA


Ud over autosomale kromosomer, så findes der også et kønskromosom-par. Hvis dette par består af et X- og et Y-kromosom, så er man genetisk set mand. Hvis parret består af 2 X-kromosomer, så er man genetisk set kvinde.


En mand har altid arvet sit X-kromosom fra sin mor. En kvinde har altid arvet ét X-kromosom fra sin far og ét X-kromosom fra sin mor. Når X-kromosomet går fra en kvinde til hendes datter eller søn, så sker der ofte en blanding mellem de 2 versioner af X-kromosomet, som hun har (kaldet rekombination). Dette resulterer i ét X-kromosom, der bliver givet videre til barnet. Når X-kromosomet går fra en mand til hans datter, så kan der ikke ske en blanding, for han har kun ét X-kromosom.


Hvilke resultater får jeg fra en X-DNA-test?


Analyse af X-DNA indgår automatisk i de enkelte selskabers analyse af atDNA. Man kan altså ikke bestille test af X-DNA separat.


Hvert selskab har en database med personer, som har taget samme test. Du får derfor en liste over personer i databasen, som du ser ud til at dele autosomalt DNA med, altså en oversigt over personer, som du "matcher". I denne indgår en angivelse af, om du deler X-DNA med de forskellige personer.


Hvem skal jeg teste?


Eftersom testningen hænger sammen med det mere omfattende atDNA, så styrer dette som regel overvejelserne.

Den generelle anbefaling om at teste de ældste familiemedlemmer gælder altså også i denne sammenhæng.


Hvilke selskaber tilbyder test af X-DNA?


Analyse af X-DNA indgår i den ellers autosomale test hos FamilyTreeDNA, AncestryDNA(?) og 23andMe.